17. İstanbul Bienali kapsamında, tarihî Çemberlitaş’ta bulunan Barın Han’da kurduğu açık stüdyo alanında canlı yayınlar, radyo performansları ve paneller gerçekleştiren Açık Radyo’nun bienal yolculuğu internet sitesinde ve podcast kanallarında devam ediyor.
2021 yılının Mayıs ayında başlayan ve Ekim ayına kadar devam eden, 26 haftalık Radyo Bienal programıyla 17. İstanbul Bienali’ne katkıda bulunmaya başlayan Açık Radyo, Barın Han’da kurduğu açık stüdyodan gerçekleşen yayınlar, yerleştirme çalışması ve özel etkinliklerle bienalin bir parçası oldu.
Açık Radyo'nun sergi alanı
Sanatçı ve akademisyen Antoni Muntadas’ın 2010 yılında Açık Radyo hakkında çektiği belgesel de yerleştirme alanında kesintisiz olarak gösterildi.
17. İstanbul Bienali’nin ev sahipliğinde Barın Han’da, programcılarımızın ve konuklarımızın katılımıyla 6 panel gerçekleştirdik. Destekçilerimiz ve dinleyicilerimiz de bu etkinliklerde bizi yalnız bırakmadı. Paneller eş zamanlı olarak Açık Radyo’nun Instagram ve YouTube sayfalarında canlı yayınlandı. Barın Han’da gerçekleşen panellerimizin kayıtlarına ilerleyen günlerde YouTube sayfamızdan ulaşılacak.
17. İstanbul Bienali kapsamında gerçekleşen panellerimizden kareler
“Gelecek Geldi Bile” başlıklı ilk panelde Ömer Madra, Beral Madra ve Ümit Şahin, Ekmel Ertan moderatörlüğünde “Güncel Sanat ve Dünyamızla Bağı” hakkında konuştu. “Dışarıdan İçeriye” başlıklı ikinci panelde ise programcılarımız Yağmur Yıldırım ve Gizem Kıygı, “İstanbul ve Yeni Faillikler” hakkında Utku Zırığ moderatörlüğünde bir tartışma gerçekleştirdi. “Tarihî Yapılarda Deprem Etkileri, Restorasyon ve Yapısal Güçlendirme” başlıklı panelimizde Prof. Dr. Feridun Çılı, Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli ve Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Gürhan Ertür moderatörlüğünde bir araya geldi.
Murat Belge ve Pınar Erkan, Kansu Şarman’ın moderatörlüğünde “Tarihî Dramın Ötesinde” başlıklı bir sohbet gerçekleştirerek “İstanbul’da Gündelik Hayatın İzleri”ni takip etti. Fırat Tufan’ın moderatörlüğünde Cemal Ünlü, Bülent Aksoy, Aslı Odman ve Koray Löker, “Anlatılan Kimin Hikâyesi?” sorusuna yanıt arayarak “Geçmişten Bugüne Radyo ve Dinleyicisi” üzerine konuştu. Bienal programı kapsamında düzenlenen son panelde Ömer Madra, Ersu Pekin ve İştar Gözaydın, İncila Bertuğ moderatörlüğünde ve “Açık Radyo - Şimdi ve Burada!” başlığı altında Açık Radyo’nun 27 yıllık yayın hayatını ve dönüm noktalarını konuştu.
Açık Radyo'nun Barın Han'da kurduğu stüdyo
17. İstanbul Bienali kapsamında Barın Han’da kurduğumuz stüdyoda tam 30 canlı yayın gerçekleştirdik ve 45 programcımızı ağırladık. Açık Radyo’nun kuruluşundan bu yana devam eden programlarımızın yanı sıra, Kasım ayı itibarıyla başlayan 56. yayın dönemimizde yer alan programlar da dinleyicisiyle ilk defa Barın Han’da buluştu. Bu programlarla Açık Radyo dinleyicilerine canlı müzik performansları ve bir okuma tiyatrosu da sunduk.
Dünyanın Cazı’nda konuğumuz Sedef Erçetin Atala, Açık Radyo dinleyicileri için canlı bir çello performansı sergilerken ve Görkem Şen ise kendi icadı olan yaybaharla eşsiz bir dinleti gerçekleştirdi. Notalarla Sohbet’te ise Meriç Dönük, Barın Han’daki stüdyomuza arpıyla konuk oldu. Music of the World programı Fungistanbul’u konuk ederken Loustroi Ege'den Sesleniş’in programcıları Açık Radyo’nun yeni yaşını şarkılarla kutladı.
Açık Deniz’in bienalde gerçekleşen ilk programında Beysun Gökçin ve Ada Gökçin, konukları Ada Özsar ve Zeynep Çamlı’nın eşliğiyle Yerinde isimli oyunu sahnelenmeden önce ilk kez, okuma tiyatrosu olarak Açık Radyo’nun dinleyicileriyle buluşturdu.
Canlı yayınlarımızdan kareler
Açık Gazete’yle başlayan canlı yayınlarımız Dünyanın Cazı, Açık Mimarlık, Hariçten Sanat, Ben Buradan Okuyorum, Açık Deniz, Diğerkâm, Notalarla Sohbet, Akdenizde Pusulasız, Alla Turca, İstanbul Ansiklopedisi, Sinefil, Sonsuz Çilek Tarlaları, Vertigo, Ahtapotun Bahçesi, Ay Palas, Dünya Mirası Adalar, Açık Şemsiye, Metropolitika, Dünya Dönüyor, Altın Saatler, Itabella, Music of the World, Açık Dergi, Antroposen Sohbetler, Yer Yüzleri, Hikayenin Her Hâli’yle devam etti ve Loustroi Ege'den Sesleniş’le son buldu.
Tophane Noise Band; Selim Cizdan, Serkan Aka, Berke Can Özcan, Ufuk Fakıoğlu, Mihran Tomasyan’ın bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.
Şehrin her türlü atığından ortaya çıkardıkları enstrümanları ve sessizliği eşsiz bir gürültüyle dağıtan müzikleriyle Tophane Noise Band’i de Barın Han’da ağırladık. 30 Ekim tarihinde aralıklarla tüm güne yayılan canlı bir dinleti sergileyen Tophane Noise Band, yarattıkları bu büyüleyici atmosferi bienal ziyaretçileriyle paylaştı.
Ömer Madra, Antoni Muntadas ve Beral Madra
Antoni Muntadas, Barın Han’da!
Sanatçı Antoni Muntadas, 17. İstanbul Bienali’nin son gününde Ömer Madra ve Beral Madra’nın eşliğinde Açık Radyo’nun Barın Han’daki sergi alanını gezdi. 2010 yılında Açık Radyo hakkında çektiği belgeselin de yer aldığı yerleştirme alanını gezerken kompozisyonlarımıza ufak eklemeler yapmaktan çekinmedi.
Muntadas'ın dokunuşu
Sergi alanını ziyaretinin ardından Muntadas, Ömer Madra’nın ve Beral Madra’nın sorularını yanıtladı. Antoni Muntadas’la gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbete çok yakında Açık Radyo’da kulak vereceğiz.
Açık Radyo’nun Bienal yolculuğu dijitalde devam ediyor!
Açık Radyo’nun 56. yayın döneminin başlamasıyla birlikte 17. İstanbul Bienali’i kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin sesleri de radyoya taşındı. Açık Dergi‘de Kasım ve Aralık ayları boyunca Salı ve Perşembe günleri gerçekleşecek Barın Han'dan Radyo'ya - 17. İstanbul Bienali'nden Sesler programıyla 17. İstanbul Bienali'nden seslere kulak vereceğiz. Bu kayıtlara aynı zamanda Açık Radyo’nun internet sitesinden ve çeşitli podcast kanallarından erişmek mümkün.
Sergi alanımızdan bir köşe
Bienal kapsamında gerçekleştirdiğimiz programların kayıtlarını ve yazılı içeriklerini Açık Radyo’nun internet sitesi üzerinde oluşturduğumuz Açık Radyo - Şimdi ve Burada! dosyamızda bulabilirsiniz.
17. İstanbul Bienali süresince, Barın Han’daki sergi alanımızda ziyaretçilerin erişimine açtığımız, sevilen programlarımızın bölümlerinin seçkilerinden oluşan Radyo Dünya ve Radyo İstanbul adlı çalma listelerine de Spotify üzerinden ulaşabilirsiniz.